søndag 1. januar 2017

2016-lista

Godt nytt år! Håper 2017 har begynt fint for alle sammen! Inspirert av Ine hadde jeg lyst å lage en oppsummering av et år som har vært både raust og vanskelig; 
Gjorde du noe i 2016 som du aldri har gjort før? Begynt å høre på podcaster fast, favorittene er Marthe&Marthe, Mariell&Sara og Harm&Hegseth. I det siste har det kommet to strikkevideopoder som jeg er veldig glad i; Kristins herlige Strikketerapi og Idas Knitting on the 2. floor.

Ble noen av vennene dine foreldre i år? Ja, mange! Veldig kjekt med barn i samme år!

Hvilken dato fra 2016 kommer du alltid til å huske? Inga som ble født 28.februar og 13.september når jeg hadde time hos fastlegen og endelig fikk hjelp for noe som hadde tynget meg alt for lenge.
Er det noe som kunne gjort året ditt enda bedre? Om jeg hadde bekymret meg mindre over ting jeg ikke kunne kontrollere, gitt litt mer f... i hva andre tenker og trodd at alt ordner seg på et vis.

Hva fikk deg til å ha det bra? Stunder med kaffikoppen, strikketøyet, se på Inga og Iben som kunne le så lykkelig sammen, trilleturer når været var bra, byturer med Askil og fika på fine plasser.

Hvem savnet du? Bestemor, gode venner som bor på andre siden av landet og venner i Bergen.

Døde noen som sto deg nær? Bestemor døde to dager etter Inga ble født. Det var absurd å sitte på barsel på Kvinneklinikken med en nyfødt baby mens hjertet var knust over å miste en så viktig person. Selv om det er vondt å tenke på at de aldri fikk møte hverandre er det en fin trøst å tenke på at siste samtalen var for å fortelle at Inga var blitt født.

Hvilke land besøkte du? Ingen, lite reising de siste årene.

Det beste kjøpet? Er det lov å si garn? Når det gjelder kjøp til barna var det vognposen til Inga, pent brukte plagg og leker. 
Hva gjorde du på bursdagen din i 2016? Vi dro alle fire på lørdagskaffi på Patina, spiste god kake, gikk på skattejakt i andre etasje og kjøpte surdeigsbrød med hjem. 
Var det noe som gjorde deg virkelig glad? Alle de flotte tilbakemeldingene jeg fikk når jeg valgte å være åpen om fødselsdepresjon. Det var ikke lett å be om hjelp, men når det var i gang var det godt å oppleve å bli tatt på alvor av fastlege og psykolog. Dette er noe som kan ramme hvem som helst og det snakkes for lite om dette. Mange opplever at disse følelsene blir bagatellisert, det forventes at man skal være lykkelig til enhver tid. Når man kommer i en slik ubalanse er det vanskelig å sortere disse følelsene. Derfor håper jeg min åpenhet kanskje har gjort at det er blitt litt mer ok å snakke om det.

Hva skulle du ønske at du hadde gjort mer av? Tatt flere hverdagsbilder med kameraet, bake mer brød, bli flinkere til å telle til ti når det ble stressende situasjoner.
Hva skulle du ønske at du hadde gjort mindre av? Bekymre meg over ting jeg har ikke mulighet til å endre, unngått sosiale sammenhenger med ukjente og tvilt på min egen gjennomføringsevne.

Beste boka du leste i år? Det har blitt lite skjønnlitteratur i år, det har gått mest i strikkebøker.

Var du gladere eller tristere sammenlignet med tidligere år? Det har utvilsomt vært det tristeste året, samtidig som å få Inga var det største gleden. Så man har levd med livets ytterpunkter.
Hva brukte du mest penger på? Garn, blomster og gode lunsjer på cafeer.

Noe du ønsket deg og fikk? En god fødsles- og barselopplevelse når Inga ble født, hun kom trygt inn i verden og følte jeg "eide" den opplevelsen. Den var helt omvendt fra da Iben ble født og det er godt å kunne si til seg selv at ringen er sluttet.

Noe du ønsket deg og ikke fikk? Jeg ønsket at Hillary Clinton vant presidentvalget i USA.
Mest stolt over? Mine friske, flotte og snille døtre.

Høyeste ønske akkurat nå? Å komme igang igjen med prosjektene mine, både søm og håndverk. Jeg skal være hjemme med Inga en god stund men er nødt til å skape min egen arbeidsplass etterhvert. Drømmen er selvsagt denne lille kafeen med god kaffi, hjemmebakte kaker, fin blanding av brukte og nye skatter og hyggelig stemning.

Savnet du noe i 2016, som du vil ha mer av i 2017? Mer raushet og godhet i verden. 
Jeg har sluttet å se nyhetssendinger og klarer såvidt å gå inn på en nettavis. Som mor kan en bare forestille seg de grusomhetene barna (og alle andre) går igjennom i land med krig og utrygghet. Man føler seg så maktesløs. Heldigvis finnes det måter å hjelpe uavhengig av hvor mye tid eller penger man har.

Hva tenker du å gjøre annerledes neste år? Bruke mindre tid på å håpe på aksept hos folk som ikke verdsetter det jeg har å tilby, bli et kvalitetsmenneske; være mer bevist på stille større krav til hva jeg bruker tid og penger på, være mer takknemmelig for alt de gode jeg har. 

10 kommentarer:

 1. For en fin og tankevekkende liste. Jeg ønsker deg og dine alt godt i det nye året. 2017 blir bra!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk, det samme til deg også! :)

   Slett
 2. Deilig at du deler! Godt nyttår, Ingvild, jeg gleder meg til å følge med videre, og heier på søm- og håndarbeidsprosjektene dine :)

  SvarSlett
 3. Godt nytt år Ingvild. Fin fin liste.

  SvarSlett
 4. eit innlegg proppa fullt av utruleg kloke ord, og ting eg kjenner meg att i (kanskje bortsett frå det å få barn, då.) eg trur eg òg må laga eit innlegg som dette.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det må du, vil veldig gjerne lese dine tanker om 2016 :)

   Slett